начало

Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова

неизплатени трудови възнаграждения

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

неизплатени трудови възнаграждения

Мнениеот dio_5 » 25 Юли 2008, 16:41

Здравейте!
накратко въпросът ми е каква е процедурата за изискване на дължими от работодателя възнаграждения, когато те не са платени в срок? и по-важното: има ли давностен срок, след който това не може да се направи?
а надълго ситуацията е следната: работодател бави с месеци заплати, работникът решава да е добър и да напусне въпреки всичко с предизвестие, минават два месеца, а бившия работодател все още "не е готов" да изплати дължимите заплати. ако чакам още малко ми се струва, че просто няма да видя нито лев. доколкото знам се подава иск (или искова молба) в районния съд. знам, че ако искам да го направя, няма да се размине без адвокат, но преди да потърся такъв ми се ще да знам изпуснала ли съм срока?
dio_5
Нов потребител

Мнениеот doxa » 25 Юли 2008, 19:42

1/Kаква е процедурата за изискване на дължими от работодателя възнаграждения, когато те не са платени в срок? Реда е- Иск по чл.357, ал.1 КТ;

2/по-важното: има ли давностен срок, след който това не може да се направи? Срок- 3 годишен (чл.358, ал.1, т.3 КТ), започва да тече от деня, в който правото, предмет на иска, е станало изискуемо или е могло да бъде упражнено. При парични вземания изискуемостта се смята настъпила в деня, в който по вземането е трябвало да се извърши плащане по надлежния ред.

3/ подава се искова молба в районния съд по местожителството на Работодателя.
Аватар
doxa
Потребител

Мнениеот Гост. » 25 Юли 2008, 20:12

Освен написаното препоръчвам да сезирате и ИТ- те ще си направят съответната проверка по изложените от Вас твърдения и ще Ви уведомят писмено за констатациите.
Това може да приложите и по делото...
Гост.
Старши потребител

Назад към Трудово право