обикновен дознател написа:До Круела-колежке ти какъв конкурс издържа,за да станеш следовател?Аз мога да ти кажа как се става дознател-явяваш се на изпит по езикова култура и тест за интелигетност,на които между другото доста хора пропадат.Ако го издържиш отиваш на физически тест-лицеви опори,бягане на дълго разстояние за време и тем подобни
/вярно впоследствие го отмениха ,но аз го издържах и съм много горд от това/.Със сигурност като гледам габаритите на мнозинството от следователите в нашия район трудно ще покрият поне една от дисциплините,да не говорим за всичките.После отиваш на психотест,който няма да коментирам-ако човек го е държал знае за какво става въпрос.И накрая идва изпит по наказателно право и процес-писмен,ако издържиш писмения отиваш на устен.Е ти как смяташ къде има по-голям шанс едно лице да бъде назначено с връзки-при всичките изисквания на конкурса за дознатели или в следствената служба,където се постъпва без никакви изпити.Ти как смяташ,че след като един новоназначен дознател е преминал през всичките изпитания дали ще е нахъсан да работи?А един следовател ,който е придобил имунитет и несменяемост дали ще има по-голямо желание за работа?Казваш също и че адвокатите са се присмивали на дознателите-е това ли правите с адвокатите да клюкарствате по адрес на колеги-юристи?Аз с адвокатите общувам само по служба,когато ми влязат в кабинета,като защитници на уличените и не желая други контакти с тях още по-малко да обсъждам качествата на следователите.
КРУЕЛА: Така, днес влизам във форума в работно време. Макар, че съм в болнични, дойдох да свърша неотложни важни дела. Ще използувам регистрацията на колежката ми Аmorosa, с която сме в съседни кабинети, с нейно разрешение, и понеже нямам време да се регистрирам. Очевидно, във форума вече има цензура, или са счели, че дотолкова се е разгорял спорът, че си трябва лична отговорност.Колежката ми вече не иска да влиза във форумите, защото се дразни. Аз пък все още имам нерви.
Към Ченге. Най-после видях истински постинг на дознател. Осъзнато, изключително грамотно, с горчивина, без опит за идеализация на грозната страна на нещата, и без ентусиазмът да го заслепява, без излишни илюзии.У Ludi и Динев понякога също има подобни тенденции. Всъщност-няма как да няма, защото би следвало да кажем на черното- бяло.И като е така, се питам защо изобщо спорим. Напълно се присъединявам към постингите на Колегата. Явно не разбирате, че него или мен изобщо не ме интересува, че вече голяма част от работата ни ще се върши от дознатели. Знаете, че почти всички имат предложения за работа- кой в прокуратура, кой в съд. А тези, които останат следователи също ще си имат място под слънцето, а от намалял обем на работата, плачещи няма да има. Затова по-голямата част от следователските постинги са изпълнени не със злоба , или опит за "премерване", а с искрена загриженост, защото това, с което се сблъсквате, вече сме го минали и изстрадали. По-голямата част от следователските постинги са изпълнени и със съчувствие за условията ви на работа. И това изобщо не е злорадство или ирония, а изстрадано и преживяно.И ясно осъзнаване на факта, че така не може да се работи, и болка, че в тази държава, така и не се намери някой най-после да дефинира и мястото, и правомощията, и условията за работа на разследващите, така, че нещата да тръгнат по-добре. Адмирациите ми към Ченге и Колегата.
Към Полицай. Знаеш, че съм ти фен, говорили сме си по други теми. Тук си бил предизвикан да отговориш, но не изключвай ситуацията като априори невъзможна. Аз мога да ти разкажа много други, които също изглеждат така. Ти- сигурно , също можеш- с обратен знак, за нас. Дай да не изпадаме в битовизми, а да си говорим конструктивно по темата.Няма какво да делим. не остана.
А сега към Обикновен дознател. Въпрос на време е колега, да спреш да виждаш нещата в черно-бяло. Ще отговоря на въпросите ти. Питаш каква квалификация имам, за да работя като следовател. Имам две висши образования, в т.ч. СУ - ЮФ - отличен успех, владея няколко езика.Колежката ми, чиято регистрация използувам също е с отличен успех от ЮФ на СУ, владее четири езика. Все си мисля, че за да е добър един юрист, няма особено значение колко лицеви опори прави, но понеже си нарекъл следователите, да се изразя меко -"най-добре охранените от безделие деца на съдебната система", ще ти кажа, че аз съм се занимавала сериозно с волейбол, плуване и фитнес, а колежката - с фигурно пързаляне и фитнес. Уверявам те, след като смяташ, че има значение за качеството ни на работа, че физическата ни и спортна форма е добра.Умеем да боравим с огнестрелно оръжие. Е, бройката на лицевите опори скоро не съм я проверявала и няма да съм точна. Не гарантирам за цялото следствие, но сигурно и ти не гарантираш за цялата полиция.Като изяснихме ценза и спортната форма, какво още питаш?А, какъв конкурс сме държали. Ами, започнали сме като по.следователи в следствието-дознатели, по време на следването. Години стаж. После-атестация и предложение - за мен, за нея- в по-късен етап - конкурс на общо основание. Абе, да те успокоя, не сме събрани от кол и въже съвсем, и не сме съвсем, как беше "дебели и обездвижени"...От безделие...