начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Стаж

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Стаж

Мнениеот blackseaman » 25 Ное 2007, 10:31

Здравейте!
Искам да попитам за 3-месечния стаж, който се кара след приключването с държавните изпити. От университета ме разпределят каде да ходя на стаж? Или съм свободен да си намеря някои адвокат при който да ходя на стаж?
Благодаря предварително!
blackseaman
Нов потребител

Мнениеот barri » 25 Ное 2007, 11:23

:) Някой май въобще не е в час :)

1. стажът доколкото знам е 6 месеца.
2. подават се документи чрез университета, но те разпределят от МП в зависимост към кой съд искаш да караш стаж. И почва събирането на подписи :)
barri
Потребител

Мнениеот elsof » 25 Ное 2007, 11:26

Чл. 294. (1) Завършилите висше образование по специалността "Право" придобиват юридическа правоспособност след 6-месечен стаж като стажант-юристи и полагане на изпит.
Чл. 296. Кандидатът за стажант-юрист подава в Министерството на правосъдието:

1. писмено заявление, в което посочва трите си имена, единния граждански номер, съответно личния номер на чужденец, и постоянния си адрес;

2. нотариално заверено копие от диплома или уверение за завършено висше образование по специалността "Право";

3. свидетелство за съдимост;

4. копие от документ за самоличност;

5. копие от удостоверението за пребиваване - за гражданите на друга държава - членка на Европейския съюз.
Чл. 297. (1) Министърът на правосъдието разпределя стажант-юриста към окръжния съд, в чийто съдебен район е постоянният му адрес. По изключение, когато важни обстоятелства налагат това, стажант-юристът може да бъде разпределен и в друг съдебен район.
elsof
Нов потребител

Мнениеот elsof » 25 Ное 2007, 11:32

И стажът не се провежда при адвокат, а в районен и окръжен съд, районна и окръжна прокуратура и окръжна следствена служба.
elsof
Нов потребител

Мнениеот lawyer3 » 25 Ное 2007, 11:41

А моят стаж беше една година през 2000г.
О времена о нрави
lawyer3
Нов потребител

Мнениеот pdimitrow » 25 Ное 2007, 12:32

Само да спомена, че има необходимост и от подпис и от адвокат за стажа.
pdimitrow
Потребител

Мнениеот Biby » 25 Ное 2007, 12:43

pdimitrow написа:Само да спомена, че има необходимост и от подпис и от адвокат за стажа.

Това ново ли е? :roll:
Biby
Потребител

Мнениеот elsof » 25 Ное 2007, 12:43

Това ми е убегнало. Може ли малко пояснение
elsof
Нов потребител

Мнениеот didito » 25 Ное 2007, 14:44

мисля,че подпис от адвокат не е задължителен
didito
Младши потребител

Мнениеот jara » 25 Ное 2007, 15:44

По принцип в програмата на съдебния кандидат трябва да присъстват срещи със следовател, районен и окръжен прокурор, районен и окръжен съдия в гражданско и наказателно отделение, съдия по вписванията, съдия-изпълнител, деловодител от архива и адвокат/както и близки срещи с третия вид по време на срещите със съдиите и прокурорите, тъй като повечето не щат и да знаят за стажанти/. За всички освен за адвоката подписа и печата в книжката са задължително условие, за зачитане на стажа при прилагане към документите за изпита за правоспособност.
Съзнанието твори действителността, а вие творите съзнанието си... John Kehoe
jara
Младши потребител

Мнениеот elsof » 25 Ное 2007, 16:13

А вярно ли е, че изпита след това е само формалност и не е нужно да си даваме голям зор?
elsof
Нов потребител

Мнениеот jara » 25 Ное 2007, 16:58

elsof написа:А вярно ли е, че изпита след това е само формалност и не е нужно да си даваме голям зор?

ами, вярно е елсоф,аз доста се притеснявах преди изпита, но се оказа, че е напълно излишно,освен ако не изръсиш някоя откровена глупост, но дори и тогава ти подсказват и те пускат, нямаше скъсани септември, когато бях аз. Нема се пуашиш :wink:
Съзнанието твори действителността, а вие творите съзнанието си... John Kehoe
jara
Младши потребител

Мнениеот anilevi » 19 Дек 2007, 16:13

jara написа:
elsof написа:А вярно ли е, че изпита след това е само формалност и не е нужно да си даваме голям зор?

ами, вярно е елсоф,аз доста се притеснявах преди изпита, но се оказа, че е напълно излишно,освен ако не изръсиш някоя откровена глупост, но дори и тогава ти подсказват и те пускат, нямаше скъсани септември, когато бях аз. Нема се пуашиш :wink:

дано да е така,аз приключих стажа си и мисля февруари да отида на изпита
Успех на всички :lol:

пп:на мен не ми бе нужен подпис от адвокат в стаж.книжка
anilevi
Младши потребител

Re: Стаж

Мнениеот bobi_l » 03 Дек 2008, 15:40

А кой всъщност трябва да издаде тази стажантска книжка?
bobi_l
Нов потребител

Мнениеот cveti1605 » 03 Дек 2008, 16:19

колеги,аз започнах държавния стаж в понеделник и искам да внеса малко пояснения:при адвокат не се ходи на стаж,въобще няма такова нещо;що се отнася до съда, в който трябва да бъдеш-окръжен съд по постоянен адрес, а не по избор;документите се подават в МП,не чрез университета,стажантската книжка се издава от съда.Това е,надявам се да съм била полезна.
cveti1605
Младши потребител

Мнениеот julieta_9 » 03 Дек 2008, 16:22

Пояснения за всички питащи за стажа:
1.Стажантска книжка се издава на стажанта от Окр.съд ,където ще се проведе стажа и се подписва акт за встъпване в длъжност като стажант
2.Заедно с това се дава и план-програма къде и по колко време трябва да бъде стажанта/Стажът се провежда в деловодство,в следствена служба,при съдия- изпълнител,в служба по вписванията,в районна прокуратура,в окръжна прокуратура,в районен съд и завършва в окръжен съд/-обща продължителност 6 месеца
3.Не се ходи на стаж при адвокат и неговия подпис не е необходим

Други питания???? -всички тези неща ги има в нормативните документи ,а по-точно в наредбата за придобиване на юридическа правоспособност на Мин.на правосъдието.
Защо не четете ,колеги,така ли ще чакате някой наготово да ви казва и когато се изправите пред някой юридически казус.
julieta_9
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 04 Дек 2008, 03:16

Не се ходи на стаж при адвокат и неговия подпис не е необходим

Това е вярно.Но ако искате поне малко от малко да "захапете" си струва да си уредите някой друг ден при познат адвокат.Нищо няма да загубите,само може да спечелите.

Не си мислете,че в съда и прокуратурата някой ще има време да се занимава с Вас.Само ще им пречите.
Бил съм стажант-юрист през далечната 2003 год.и сега,отчитайки работата и спецификата в съдебната система считам,че юридическия стаж следва да започва от Адвокатурата.И то с най-обичайните и стандартните процедури-писане на ИМ,жалба,писмени бележки,нотариален акт,споразумение по НПК.Или дори ако щете една обикновенна молба до съда -за представяне д-ва или искане за издаване на документ по дело.
Проблемът е,че адвокатурата е частна и никой адвокат НЕ Е ЗАДЪЛЖЕН да се ангажира със съдебен кандидат.Още повече,и че няма законова регламентация да получи възнаграждение от Министерство на правосъдието за това.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот julieta_9 » 04 Дек 2008, 11:02

За това дали стажът при адвокат е полезен -не може да има спор.
Тук питането беше за задължителния стаж за придобиване на правоспособност.
А това дали някой ще ходи по самоинициатива да се учи при адвокат си е негова работа.
julieta_9
Потребител

Мнениеот malak_ama_hape » 04 Дек 2008, 21:41

Искам да попитам за 3-месечния стаж, който се кара след приключването с държавните изпити.

Моля Ви,успокойте ме,че още сте първи курс или желаете да учите Право...
Дори да си на верен път, ако просто седнеш на пътя ще те прегазят!
Аватар
malak_ama_hape
Младши потребител

Мнениеот chovecheto » 11 Дек 2008, 18:06

Здравейте, а може ли някой от вас, който вече е почнал или минал стажа да разкаже горе-долу как протича. По колко време на ден се ходи, всеки ден ли, има ли смисъл от него или е само формален?
chovecheto
Младши потребител

Следваща

Назад към Конкурси, изпити