начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Конкурс за съдебни помощници

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за съдебни помощници

Мнениеот bludniq_sin » 02 Дек 2013, 14:49

За ползването на НА викам някой да звънне да пита (ако има път може и да мине да пита). Аз лично се съмнявам да е разрешено ползването. В противен случай тестът се обезсмисля (освен ако не е като тестовете на проф. Стойнов - тогава и 5 НА не помагат :) ) Иначе на който му се занимава да прегледа тая статия: http://www.segabg.com/article.php?id=674181 . Поуката е - направи всичко възможно и дай най доброто от себе си, и не се отчайвай ако не стане - може да е имало предварителна резервация за мястото.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот kitaikataaa » 03 Дек 2013, 16:39

Добре аз само не мога да разбера как във Варна не са пускали по съдилища и прокуратури никакви конкурси при положение че очевидно нямат достатъчно хора .... :roll:
kitaikataaa
Младши потребител

Мнениеот valerieva_d » 04 Дек 2013, 11:44

Доколкото си спомням имаше такъв конкурс за Варна лятото на 2012г.
valerieva_d
Потребител

Мнениеот amarinova » 04 Дек 2013, 12:01

Здравейте, колеги! Четох въпросната статия и се чудя дали наистина това е вярно, че в момента на временен договор в Софийски Градски съд работят 5 човека. Ако е така значи съм склонна да приема, че конкурса е именно за тях! Подадох документи за конкурса, но за мое голямо съжаление няма да успея да отида! :( Моля Ви колеги, които ще ходят да ми пишат какво е представлявал изпита. Успех на всички! :)
amarinova
Младши потребител

Мнениеот queen88 » 13 Дек 2013, 14:56

Бях 32ри номер :) За нормативните актове - няма как да те чакат да си погледнеш закона ;) Успех при класирането :)
queen88
Младши потребител

Мнениеот queen88 » 13 Дек 2013, 15:00

Amarinova, не съм се натъквала на подобна информация, но определено янма да се учудя ако е вярна :) Изпита протече сравнително спокойно, според мен задаваха основни въпроси, не задълбаваха много, поне при мен. Единия член от комисията следеше дали изброявам нещата така както ги пише в закона :D Успех!
queen88
Младши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 16 Дек 2013, 11:50

Единият от кандидатите който спечели е от изпълняващ длъжността до конкурс. За другият не съм проверявал но който има мотивация да си погледне :) Честито на спечелилите.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот enter » 16 Дек 2013, 12:33

В статията пише,че безконкурсните(тоест назначени до обявяване на конкурс) съдебни помощници в АССГ са 11 от общо 12. А в края на лятото обявиха конкурс за...11 работни места за съдебни помощници за АССГ. Може ли информация-колко от "безконкурсните" съдебни помощници -11 човека, са издържали конкурса от лятото на тази година за съдебни помощници в АССГ за...11 работни места. Конкурсът и имената на спечелилите са на страницата -в рубриката информация от пресцентър. Не намирам декларациите по ЗПУКИ-която всеки съдебен помощник подава и задължително е публичнодостъпна в сайта, за да сравним по име колко от безконкурсните "временно " назначени през 2012 са издържали конкурсът през 2013г. Дали все все пак има и "външни" кандидати успели на този конкурс?
enter
Потребител

Мнениеот kolegat » 23 Дек 2013, 02:32

Кандидатите Пламена Димитрова Фикиина и Георги Свиленов Александров за спечелили конкурса за длъжността „съдебен помощник” в Софийски апелативен съд.

Справка: Пламена Димитрова Фикиина - щерка на Димитър Ангелов Фикиин - член на ВСС и съдия от Военно-апелативен съд;

Георги Свиленов Александров - синче на Свилен Александров - председател на Военен съд - София.

....... ТИ И ЧЕСТНИТЕ КОНКУРСИ, ........ ТИ И ВСС-ТО, .......... ТИ И МАГИСТРАТСКИЯ МОРАЛ !!! (моля модераторът да не трие)

Относно конкурса в АССГ - спечелилите конкурса са до един от тези 11, които са работили преди това като съдебни помощници в същия съд.

Вие, останалите участници в конкурсите без връзки, сте си виновни, задето си мълчите и си трайкате, като се надявате на следващия конкурс. Съберете се 50 човека пред ВСС и им заявете на тия тъпанари, че така не може.
kolegat
Потребител

Мнениеот rakiasunrise » 23 Дек 2013, 10:07

Не подценявайте конкурсите за съдебни помощници. Такава позиция в СГС и САС е най-сигурната гаранция за успех на съдийския конкурс. Не защото дава особени знания, а защото за тях си има квота и това се знае от всички колеги в системата. Колега от моя випуск в НИП (бивш съдебен помощник в СГС) се фукаше, че вече си взема мерки за тога, още преди да са излезли резултатите от устния. Тогава ми звучеше като научна фантастика. Като влязох в кухнята, всичко ми се изясни. Станеш ли съдебен помощник в софийско съдилище, спечелил си два конкурса наведнъж. Дано новата година донесе късмет на колеги, които разчитат на четене и работа, а не - на контакти и рамо! Успех!
rakiasunrise
Младши потребител

Мнениеот lanfear » 06 Яну 2014, 15:10

Специално за kolegat - пич, не те знам кой си, какъв си, и на леки ли си, на тежки ли си, но с Пламена Фикийна бях пет години и половина по изпити заедно, и мога да ти кажа, че си заслужи и оценката и назначението.
Иначе писмения изпит беше приятен, мен наказателното ме закопа тотално, и така и не се явих на устния. Но не беше особено трудно, по - скоро аз не си дадох зор (с две думи - домързя ме да седна да попреговоря :D).
lanfear
Потребител

Мнениеот bludniq_sin » 06 Яну 2014, 15:55

lanfear - Няма да коментирам личностите, но впечатленията ми са, че въпросите и в двата сегмента не бяха разнообразни. При въпросите от ГПН преобладаваха такива свързани с несъстоятелност (можеше да поразчупят, а и имаша мегдан да се разходят из материята), докато по НПН ми беше странно как преобладаваха въпроси, свързани с конституирането на граждански ищец и ч. обвинител и като цяло съдбата на гражданския иск в нак. процес - проблеми, които не заемат първо място в списъка ми за преговаряне като се замисля за наказателен процес. Искам да кажа, че на мен ми се струваше така сякаш въпросите са подготвяни или за някой който хубаво си е преговорил точно тези темички, или за някой който точно тези проблеми ги е работил :) Както и да е - дано се представят добре. А странните съвпадения в тенденциите, заемащите до конкурс да заемат местата и след конкурса .. не са нито от вчера, нито от днес, нито само в магистратурата.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот datajumanji » 06 Яну 2014, 19:12

някак много съвпадения...някак не ми се струва вероятно...някак живеем в БГ...
datajumanji
Потребител

Мнениеот roshka » 19 Яну 2014, 17:58

Браво на госпожа Дачкова за хубавата статия!!!
Все пак , поради многото разногласия искам да попитам дали тече юридически стаж при заеманата длъжност "Съдебен помощник"?
Благодаря предварително !!!
roshka
Младши потребител

Мнениеот krasi87 » 23 Май 2014, 14:18

колеги ще се явява ли някой на изпита за съдебен помощник в СГС тази година и нека сподели повече информация
krasi87
Младши потребител

Мнениеот roshka » 23 Май 2014, 16:59

А той кога ще е ? Знае ли се? :D
roshka
Младши потребител

Мнениеот krasi87 » 26 Май 2014, 12:44

еми все още не е насрочен, но срока за подаване на документи изтече
krasi87
Младши потребител

Мнениеот roshka » 06 Авг 2014, 12:16

Здравейте, знам че темата е банална , но все пак искам да попитам -тече ли юридически стаж на длъжност "Съдебен помощник" на окръжно ниво , не върховно?Благодаря предварително!
roshka
Младши потребител

Мнениеот Raffaello » 06 Авг 2014, 15:56

чл. 164, ал. 8 от ЗСВ За стаж по ал. 1-7 (за съдия, прокурор и следовател) се зачита стажът, придобит на длъжност или професия, за която се изисква висше юридическо образование ...

чл. 245, ал. 1 ЗСВ За съдебен и прокурорски помощник се назначава лице, което отговаря на изискванията по чл. 162 и е издържало конкурс за съдебен служител.

чл. 162 За съдия, прокурор и следовател може да се назначи лице, което има само българско гражданство и:
1. има висше образование по специалността "Право";
2. е преминало стажа, определен в този закон, и е придобило юридическа правоспособност;

Следователно отговора е ДА. Няма значение в какъв по степен съд се придобива стажа.

Въпросът не е банален, а меко казано необичаен за юрист, още повече, че на предишната страница е отговорено на него.
Raffaello
Младши потребител

Мнениеот roshka » 06 Авг 2014, 19:56

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на този закон:
1. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2006 г., в сила от 12.05.2006 г., изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 82 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) "Юридически стаж" е времето, през което лицето е работило на длъжност или упражнявало професия, за която се изискват юридическо образование и правоспособност, включително стаж на лицата с висше юридическо образование, които работят на длъжност съдебен помощник във Върховния касационен съд или Върховния административен съд, прокурорски помощник във Върховната касационна прокуратура или Върховната административна прокуратура, разследващ полицай с висше юридическо образование в системата на Министерството на вътрешните работи, разследващ полицай с висше юридическо образование в Министерството на отбраната или разследващ митнически инспектор в Агенция "Митници".
Ето тези разпоредби ме объркват.....
roshka
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити