начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

прокурорски помощник и юридически стаж

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

прокурорски помощник и юридически стаж

Мнениеот vanyasc » 01 Юли 2009, 19:33

Здравейте!
Искам да попитам, тъй като едно от изискванията за участие в конкурс за "прокурорски помощник" е юридическо образование, означава ли това, че след съответното назначаване като такъв, времето през което човек работи на тази длъжност се зачита за юридически стаж???/ чл.164 ал.6 от ЗСВ ... /
Предварително благодаря
vanyasc
Младши потребител

Re: прокурорски помощник и юридически стаж

Мнениеот dimitur_vg » 03 Юли 2009, 23:22

Колега, има по принцип отделна тема тук във форума, ама трябва да се поровите.Все пак ще отговоря на въпроса Ви: има две становища,застъпени тук във форума:
1) едното е,че щом за длъжността се изисква висше юридическо образование, то логично е да се води и юридочески стаж, на което мнение съм и аз
2) другото е,че все пак това не са магистратски длъжности и не се води стаж, с което и аз несъм съгласен, но ИСТИНАТА Е,че за съдебен или прокуроски помощник НЕ тече юридически стаж.
Аз бях на конкурса за съдебен помощник в ОС Пазарджик и прокурорски помощник в ОП Пазарджик и там разисквахме с прокуротите този въпрос, но становището на ВСС(което все пак има знечение и е меродавно),е че неследва да се води юридически стаж по ЗСВ, а само общия трудов по КТ

Надявам се да съм бил полезен с информацията
dimitur_vg
Младши потребител

Мнениеот pm » 04 Юли 2009, 13:40

и длъжността разследващ поолицай не е магистратска, а също и юрисконсултите и адвокатите не са магистрати, но това са професии, които се заемат от юристи и няма как да ги практикуваш, ако не си юрист. изключение прави разследващият полицай, но и неговият стаж е юридически, след като той е с правно образование. така че, съдебните и прокурорските помощници, дори и да са със статут на съдебни служители, са юристи и техният стаж е юридически. просто няма как да не е.
pm
Потребител

Мнениеот dimitur_vg » 05 Юли 2009, 20:21

Колега, и аз съм на същото мнение като Вас, но реалността е друга. В страницата на ВСС има един класификатор на длъжностите, за които се води юридически стаж и там помощниците не са посочени:) единствено изключение е за разследващите полицай с юридическо образование по ЗМВР.
В класификатора са посочени и Адвокатите и ЧСИ по Закон за адвокатурата и по ЗЧСИ.
Още повече че в ПРАВИЛНИК ЗА АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД,където е уреден статута на помощниците не се дава никаква информация:) но трайната практика на ВСС е да връща кандидати за магистърки управленски постове,именно защото в годините стаж(изисквани по чл. 164 ЗСВ)невлиза тези години,които са прослужени като съдебни,съответно прокурорки помощници, именно защото през този период не се води юридически стаж ( съветвам Ви да прегледате протоколите от заседанията на ВСС,които можете да намерите именно в интернет страницата на ВСС, за да разберете за какво конкретно говоря)
dimitur_vg
Младши потребител

Мнениеот vanyasc » 06 Юли 2009, 22:06

Благодаря на всички
vanyasc
Младши потребител

Мнениеот ko4o4 » 07 Юли 2009, 08:24

Здравей, dimitur_vg .
Кажи ми моля те, къде в сайта на ВСС да видя класификатира на длъжностите, за които се признава юридически стаж - аз се порових, но не го открих.
И още нещо - ето част от Закона за нотариусите и ЗЧСИ, в които също е уточнено, на кои професии се признава юридически стаж...
ЗЧСИ - "(2) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2006 г., в сила от 12.05.2006 г., изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) За юридически стаж по ал. 1, т. 3 се зачита времето, през което лицето е работило на длъжност или е упражнявало професия, за която се изисква юридическо образование, включително стажът на лицата с висше юридическо образование, които работят на длъжност :D съдебен помощник във Върховния касационен съд или Върховния административен съд, прокурорски помощник във Върховната касационна прокуратура или Върховната административна прокуратура :D , разследващ полицай с висше юридическо образование в системата на Министерството на вътрешните работи или е разследващ полицай с висше юридическо образование в Министерството на отбраната."
и
ЗН - "(2) (Доп. - ДВ, бр. 29 от 2004 г., доп. - ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г., доп. - ДВ, бр. 39 от 2006 г., в сила от 12.05.2006 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) За стаж по ал. 1, т. 3 се зачита прослуженото време като съдия, прокурор, следовател, адвокат, арбитър, младши съдия, младши прокурор, младши следовател, :!: съдебен помощник във Върховния касационен съд или Върховния административен съд, прокурорски помощник във Върховната касационна прокуратура или Върховната административна прокуратура :!: , съдия-изпълнител, държавен съдебен изпълнител, частен съдебен изпълнител, помощник-частен съдебен изпълнител, нотариус, съдия по вписванията, помощник-нотариус, научен работник по правни науки, съдебен инспектор, експерт по законодателството или в органите на съдебната власт, юрисконсулт, правен съветник или експерт по правни въпроси в държавно или общинско управление, лице, което работи на длъжност "разследващ полицай с висше юридическо образование" в системата на Министерството на вътрешните работи или е разследващ полицай с висше юридическо образование в Министерството на отбраната."

Какво мислите по въпроса, колеги :roll: ...
ko4o4
Младши потребител

Мнениеот vanyasc » 07 Юли 2009, 18:52

http://www.vss.justice.bg/bg/decisions/ ... 1_2009.pdf

това ми бе изпратено, за което благодаря
vanyasc
Младши потребител

Назад към Конкурси, изпити